0 800 217-367
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-вс: 11:00-16:00  
UA
...

Йохан Кляйн: “Мало таких рішучих, як я, хто сів і поїхав у велотур”

На ефір ALL STARS Talks завітав Йохан Кляйн - український велоспортсмен.

– Розкажи трохи про себе.
– Я займався всіма видами катання на велосипеді. Перший велосипед подарували батьки і я сам навчився на ньому їздити. Коли я був підлітком, я ходив до велосипедної секції і з тих пір з велосипедом не розлий вода.
Зараз моє нове хобі - велотуризм та ультра довгі дистанції.

– Що собою являє велотуризм в Україні?
– Моє хобі почалося з того, що я сидів один раз на роботі, був серпень і я задумався, що літо минуло, а я нічого цікавого не зробив. За два дні зібрався і вирішив з'їздити в Амстердам і там подивитися околиці, подорожуючи велосипедом. Тоді це перетворилося в хобі, я завів ютуб-канал. Я намагаюся виїжджати кілька разів на рік. Ми компанією обкатали Європу, з наметами, все вішали на себе і велосипед і вперед.

– Який велосипед краще обрати для велотуризму?
– Було б бажання, можна їздити на будь-якому. Але є спеціальні велосипеди для туризму, вони називаються турінг. Є велосипед з чотирма сумками для речей, що розташовані з двох сторін. Також є більш популярний нині стиль, називається байк пакінг - це легкі велосипеди, спортивні, з сумкою в рамі, на кермі і під сидінням.
Зазвичай туди кладуть дуже легкі речі, щоб ти міг їхати максимально швидко і комфортно.

– Розкажи про свій перший досвід велотуру.
– Перше, що я згадую: я поїхав з наметом, але до цього я жодного разу його не ставив. І ось я серед ночі, втомлений, десь в Угорщині в лісі намагаюся поставити намет, проколюю його дно, потім проколюю матрац. А пізніше відкриваю намет, а звідти лисиця на мене дивиться.
Ще я знав, що поруч у місті живуть недобросовісні жителі, і мені було некомфортно, так що півночі я не міг заснути. Також я взяв з собою рюкзак, що для велотуризму непростимо і в підсумку я сильно втомився.

– А скільки людей зазвичай збирається в велотур?
– Я люблю кататися абсолютно один, але у мене є пару чоловік, з якими мені теж комфортно - це моя дружина і мій друг. Краще подорожувати з близькими друзями, тому що коли ти їдеш великою компанією по довгому маршруту, можуть виникати конфлікти. Хтось втомився фізично, хтось морально. Куди простіше їхати з тими, хто в однаковій фізичній формі з тобою і хто тобі близький.

– Велотуризм для тебе виключно хобі чи присутня комерція?
– Зі мною вперше сталося захоплення, яке настільки сильно мене затягнуло. У нас є ютуб-канал, на якому ми пропагуємо своє хобі. Але навряд чи це можно назвати бізнесом. Ми пробували робити комерційні тури, і всі були задоволені. Як з’ясувалося, багато хто хоче поїхати, але їх це лякає. Мало таких рішучих, як я, хто сів і поїхав у велотур. Є відчайдушні, які готові їхати в абсолютно дикі місця, але й багато тих, хто не наважується сам через відсутність досвіду. Проте д ля мене це поки що залишається хобі.

– Розкажи про участь в ультрамарафоні.
– Минулого літа ми брали участь в ультрамарафоні, він називається North Cape. Фінішуємо на півночі Італії, проїжджаючи 4000 км. Кому дозволяють фінанси, ночують в готелях. Ми економили, тому що така подорож в цілому дороге задоволення - екіпірування, велосипед, харчування. За 28 днів ми три рази залишалися в готелі, тому що цілий день крутиш 200, потім вечеряєш, спиш в теплому ліжку, вранці - гарячий душ, і ти виїжджаєш свіжий. А ночуєш в наметі - сиро, мокро, тому що постійно йдуть дощі і твій одяг не висихає зовсім.

– Що робити, якщо зламався велосипед в дорозі?
– У мене ніколи нічого не ламається і справно працює. Знаєш, двоє людей куплять однакові автомобілі, і в одного вже через рік буде розвалюха, а в іншого - як нова. Залежить суто від людини і його навичок. Я не механік, але я вміло користуюся велосипедами і протягом дороги у мене нічого не ламалося.

– Чи плануєш їхати в велотур в цьому році?
– Я зареєструвався на аналогічний марафон, він майже в два рази довший. 7500 км, він починається з Норт Капа і тягнеться до Гібралтару. Я вже сплатив всі стартові внески, але, на жаль, через пандемію все переноситься на наступний рік. Але ми запланували тури по Україні, знайшли декілька цікавих місць, які варто відвідати. В Україні, на жаль, не дуже комфортно їздити на велосипедах. В цілому через автовласників, які не дотримуються дистанції, перевищують швидкість, обганяють буквально в 10 см.

– Де для тебе найкрасивіша природа?
– Скандинавія. Вона дивує мене своєю чистотою, тим, що це дуже малонаселена країна. Олені поруч бігають і це здорово.

– Можеш дати кілька порад людям, які планують поїхати на далеку дистанцію?
– Найголовніше - не переборщити і не нашкодити здоров’ю, коли в перший раз їдеш на дальню дистанцію. Берегти суглоби і коліна. Пити дуже багато води, що теж допомагає суглобам. І тримати правильний каденс - ти повинен за одну хвилину крутити 80 обертів. Але потрібно починати дуже поступово.


converse-logo-56.png