0 800 217-367
  пн-пт: 10:00-18:00    сб-нд: 11:00-16:00  
RU
...

Борис Біосов: “Всі мої цілі завжди крутилися навколо графіті"



На ALL STARS Talks ми поспілкувалися із одним із найвідоміших графіті райтерів України Борисом Біосовим та почули, як розвивається сучасне вуличне мистецтво.


Розкажи, як давно ти графіті райтер?

З 2001 року я почав малювати, а активно займатися графіті почав з 2005. Всі мої цілі завжди крутилися навколо графіті. Щотижня я малюю мінімум один раз.

Як це переросло в повноцінне хобі?
Моя історія з графіті почалася незвично. Я жив у спальному районі, а все субкультурне життя було в іншій частині міста. Одного разу я побачив готовий малюнок на стіні і мені дуже сподобалося, тож я почав пробувати і вчитися.

Як формувався твій стиль?
Зазвичай всі починають з класики і потім йдуть в анти-стиль. А я почав з безглуздого, аморфного, і поступово перейшов до класики і заточив її під себе. Я побачив чеське і німецьке графіті, і рухався в цьому напрямку.

Що тебе надихає?
У мене є телеграм канал і я намагаюся дослідити це питання там. Дуже цікаво, звідки з'являється натхнення. Станеш на Дерибасівскій, поївши морозива - і тут приходить натхнення. А буває, що мчать проекти на роботі, нова музика, нові речі і це все також підносить тебе і надихає. Хтось сказав, що для любителя необхідно натхнення, а професіонал може зробити роботу коли завгодно.

Розкажи про свій бізнес.
Для мене мій графіті-шоп - це найкращий спосіб допомогти нашій культурі. Коли ідея створення магазину прийшла в перший раз, я був занадто молодий і мої друзі мене зупинили. А пізніше мої друзі закривали свій магазин і я забрав його собі. Я дуже довго думав над назвою, хотілося, щоб відображало мене, мій стиль і культуру - і назвав його «Вуличний». Тепер я можу впливати на графіті. Можу подарувати фарбу, можу зробити знижку, дарую стікери і підтримую райтерів.

А яким був шлях розвитку графіті в Україні?
Український стиль розвивався  до 2012-2013 року, а потім на Україну сильно вплинула Польща - інтернету не було, а в Польщу люди їздили і привезли звідти місцевий стиль. Наш український просто не встиг сформуватися повністю. У тих же роках був сайт, на кшталт Фейсбуку для райтерів, і там заміксували всі стилі світу. Тому поступово стерлися кордони і український стиль перестав чимось виділятися.

Розкажи про свою книгу.
Я придумав бренд, який базується на тому, що всі субкультури, що у нас є, мають пострадянський бекграунд. Багатоповерхівки, паркани, поїзди - це все воно. Чисто європейське графіті у нас би не вижило, і нам довелося якось оптимізувати його під себе. Всього ми зробили 400 копій і залишилося 20-30 книг.

У тебе є час на спорт?
Панда Кунг-фу в мультику одного разу сказав «Драбина - мій найлютіший ворог» і це про мене. Кардіонагрузки взагалі не моє. Але я люблю силові тренування. Здоров'я не дозволяє стабільно тренуватися, але іноді нескладні силові я собі дозволяю.
converse-logo-56.png